Sleep Discovery Lab
Sleep Discovery Lab
Welkom bij het Sleep Discovery Lab!
Bij Sleep Discovery Lab hebben we een passie voor slaap en zijn we vastbesloten om de mysteries ervan te ontrafelen. Slaap is niet alleen een noodzakelijke dagelijkse activiteit, maar ook een essentieel onderdeel van ons welzijn en functioneren. Daarom streven we ernaar om wetenschappelijke kennis te vergaren over de oorsprong, evolutie en functies van slaap, zodat we een dieper inzicht kunnen krijgen in dit fascinerende fenomeen.
Onderzoekuitklapper, klik om te openen
In ons Slaap Lab onderzoeken en analyseren we hoe chemische en fysische processen in onze hersenen werken en slaappatronen beïnvloeden. We willen begrijpen hoe ons brein reageert tijdens de verschillende stadia van slaap, en welke factoren invloed hebben op de kwaliteit en duur ervan.
Een ander belangrijk doel van ons lab is het ontdekken welke mechanismen binnen en buiten ons lichaam verstoringen veroorzaken in het slaapsysteem. Door de oorzaken van slaapproblemen beter te begrijpen, kunnen we gerichtere interventies en behandelingen ontwikkelen om mensen te helpen een betere nachtrust te krijgen.
Innovatieuitklapper, klik om te openen
Bij het Sleep Discovery Lab zetten we innovatieve technieken in als hulpmiddel voor het verbeteren van de kwaliteit van slaap. We combineren geavanceerde wetenschappelijke methoden en technologieën om effectieve oplossingen te bieden voor slaapproblemen.
Help mee!uitklapper, klik om te openen
Help ons mee en maak deel uit van ons onderzoek of stel een vraag over slaap zodat we een beeld krijgen van de vragen die mensen hebben over slaap zodat we gerichter onderzoek kunnen doen. Dit kan via: Slaapvraag@umcutrecht.nl
Interne verankeringuitklapper, klik om te openen
In het UMC Utrecht is het Sleep Discovery Lab strategisch verbonden met het speerpunt Child Health en het speerpunt Brain. Daarnaast wordt samengewerkt met de versneller Healthy Living en het 030-Lab.
Samenwerkinguitklapper, klik om te openen
Het Sleep Discovery lab van het UMC Utrecht/WKZ werkt samen met het Princes Maxima Centrum, De Hoogstraat en de Strategische Alliantie (WUR, UU en TU-E). Ook wordt er samengewerkt met de Vereniging Kind & Slaap en Dynamics of Youth. Er wordt onderzoek gedaan naar de impact van slaap op de groei en ontwikkeling van de hersenen bij prematuren, de werking van het immuunsysteem en het ontstaan en verloop van ziektes bij kinderen en volwassenen. Daarnaast zal onderzoek worden gedaan met Slaap-innovaties in samenwerking met Sandman, de slaapcoalitie, regionale start up’s en bedrijven.
FC Utrecht
Het Sleep Discovery Lab werkt ook op het thema slaap samen met FC Utrecht. Met hen zal gericht onderzoek worden gedaan naar de relatie tussen slaap en sportprestaties en ook zullen innovaties worden getest bij sporters en/of supporters ten behoeve van het verbeteren van de kwaliteit van slaap en prestaties. Studenten zullen een belangrijke bijdrage leveren aan zowel onderzoek als het ontwikkelen van innovaties en het analyseren van data.
FC Utrecht Next podcast - Slaap
In de FC Utrecht Next podcast wordt gesproken over het belang van slaap voor topsporters. Jeroen Dudink, Kinderarts-Neanatoloog bij het UMC, en Bas Blom, Sports Fysiotherapeut en slaapexpert bij FC Utrecht gaan het gesprek aan.
Slaap als medicijnuitklapper, klik om te openen
In onderstaande video wordt een beeld gegeven van de slaap van patiënten tijdens het verblijf in het ziekenhuis. Er zijn veel factoren die de slaap van patiënten verstoren, terwijl slaap een belangrijke rol speelt bij het herstel. Wij streven er daarom naar om een slaapvriendelijk ziekenhuis te worden.
Actualiteitenuitklapper, klik om te openen
Onderzoek naar de invloed van licht op babybrein
Jeroen Dudink en collega’s hebben beurs van ruim 400.000 euro gekregen.
Jong Geleerd podcast
Aflevering december 2022: Een gezond slaappatroon bij kinderen en jongeren
Lancering Sleep Discovery Lab
Op 17 maart 2023 is het Sleep Discovery Lab gelanceerd in het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
Onregelmatige diensten en slaap
Slaapwetenschapper Merlijn van der Laar beschrijft wat het effect is van onregelmatige diensten en 's nachts werken.
Slaaptipsuitklapper, klik om te openen
Goed slapen is essentieel. De hele dag en nacht zijn er dingen die je kunt doen om tot een betere nachtrust te komen. Bekijk de tipsheet, aangeboden door de Hoogstraat Revalidatie.
Contactuitklapper, klik om te openen
Heeft u vragen over slaap? Mail naar Slaapvraag@umcutrecht.nl
Jeroen Dudink
Neonatoloog / Associate Professor, MS Neonatologie
Divisie Vrouw en Baby
J.Dudink@umcutrecht.nl
Linda Streefkerk
Innovatie en Netwerk Officer
Research Office
l.streefkerk@umcutrecht.nl